De eendenman

25mei2011
Uitgever: Nieuw Amsterdam, 2009
Op een mooie dag in 1995 vloeg een eend zich dood tegen een glazen gevel. Dat gebeurt vaker, maar nu was het de gevel van een natuurhistorisch museum en keek een conservator naar buiten. Hij zag dat de pasgestorven woerd ...
langdurig werd verkracht door een andere mannetjeseend. Deze homoseksuele necrofilie werd wetenschappelijk beschreven door Kees Moeliker (de conservator) en hij won hiervoor de Ig Nobel prijs. Deze prijs wordt uitgeloofd voor onderzoek wat je eerst aan het lachen maakt en je vervolgens tot nadenken aanzet.
Kees Moeliker had nog wel meer verhalen in dit genre: onwaarschijnlijk onderzoek en opmerkelijke waarnemingen. Vijftien van deze verhalen zijn gebundeld in dit boek en hierin spelen meestal dieren maar soms ook mensen de hoofdrol.
De droge en humoristische schrijfstijl maken het de moeite waard. Andere onderwerpen in dit boek zijn een transseksuele fazant, een merel die al vier jaar steeds maar tegen het raam vliegt en met uitsterven bedreigde schaamluizen. Moeliker haalde de wereldpers met zijn oproep om schaamluizen aan een museum te schenken, voor het te laat is en ze echt uitgestorven zijn.


De eendenman
Over homoseksuele necrofilie en ander opmerkelijk diergedrag
K. Moeliker
Uitgever: Nieuw Amsterdam, 2009
ISBN10: 9046804798
ISBN13: 9789046804797