Gedrag Geit

Basis gedrag

Landgeiten zijn kuddedieren. Daarom moeten ze altijd met minimaal twee bij elkaar gehouden worden. Meestal is de oudste geit de baas. Als je een bazige geit uit de groep verwijdert zal er snel weer een nieuwe geit de baas zijn.
Als het etenstijd is gaat de bazigste geit eerst eten. Deze geit zal de rest van de geiten bij de andere voederplaatsen wegjagen totdat alles op is

Groepsveranderingen

Als er een nieuwe landgeit in de groep komt zal deze geit zich met elke geit in de bestaande kudde meten en op die manier zijn plaats in de rangorde bepalen.
Als een bazige geit lammetjes heeft, is er voor deze lammetjes niets aan de hand zolang hun moeder binnen de kudde leeft. Als de moedergeit uit de kudde verdwijnt, zijn de lammetjes automatisch de laagste in de rangorde.

Als een er een bok in de kudde is, neemt deze automatisch de leiding. Bokken kun je alleen bij elkaar zetten als ze van dezelfde leeftijd zijn en vanaf de geboorte bij elkaar geweest zijn. Haal je er een weg om te dekken, kun je ze daarna niet meer bij elkaar zetten. Dit geldt niet voor gecastreerde bokken.

Delen met andere diersoorten

Geiten zullen mensen niet snel kwaad doen. Let wel op met kleine kinderen. Als de kinderen dicht in de buurt van de geit zijn en de geit schrikt ergens van dan kan dit gevaarlijke situaties opleveren.