Staart- en maneneczeem

24september2014
Bron: uu.nl
Staart- en maneneczeem is een allergische aandoening die vaak voorkomt bij paarden en pony’s en veel leed veroorzaakt. Er bestaat nog geen goed geneesmiddel voor staart- en maneneczeem. Maar uitgebreid onderzoek heeft wel een schat aan informatie opgeleverd over deze aandoening.
Het onderzoek duurde vijf jaar en er waren onderzoekers van Wageningen University en de faculteit Diergeneeskunde bij betrokken. Technologiestichting STW, Vereniging Koepel Fokkerij en Artu Biologicals verleenden steun aan het onderzoek.
Staart- en maneneczeem wordt ook wel zomereczeem genoemd. Het is een allergische reactie van het paard of de pony op de beet van een knut (Culicoides). Allergische dieren reageren op stoffen in het speeksel van de knutten. Dit veroorzaakt hevige jeuk waardoor de dieren gaan schuren met diverse gevolgen.
In vijf jaar tijd zijn gegevens van ruim 10.000 paarden verzameld. Hieruit is duidelijk geworden dat het krijgen van staart- en maneneczeem voor ongeveer 20% bepaald wordt door erfelijke factoren. Dat is een belangrijke factor, maar de overerving is complex omdat er meerdere genen een rol spelen. Onderzoek naar deze specifieke genen wordt voortgezet in een ander project, genaamd HORSEGENE.
In het onderzoek werd ook gekeken naar de specifieke eiwitten (allergenen) in de knut die voor de heftige reactie zorgen. In totaal zijn 8 van dergelijke allergenen geïdentificeerd. Hiermee is een bloedtest ontwikkeld waarmee bij 9 van de 10 paarden de allergie aangetoond kan worden. De allergenen kunnen ook kunstmatig geproduceerd worden en zo kan een immuuntherapie voor staart- en maneneczeem ontwikkeld worden. Door de allergenen samen met hulpstoffen herhaaldelijk toe te dienen, kan het immuunsysteem ‘geleerd’ worden minder heftig op de allergenen te reageren.