Parasieten bij ratten

27april2011
Bron: EZNC
In het voer van ratten (groenvoer) maar ook in nestmateriaal, hooi en stro kunnen schurftmijt en luis zitten. Hier kunnen de ratten flink last van hebben. De luizen zijn met het blote oog te zien. Het zijn roodbruine, dunne, langwerpige beestjes die bewegen.
Ze zijn vooral te vinden bij de staartaanzet, in de nek en op de schouders. De neten (eitjes van de luizen) zijn te zien als kleine pareltjes aan de haren.
Schurftmijten zelf zijn niet te zien. Deze zitten onder huid van de rat. De dierenarts kan een diep afkrabsel van de huid maken. Wel te zien zijn wondjes, vooral op oren en de staart. Bij een ernstige besmetting zijn er knobbeltjes en aantasting van de oren en de staart te zien. De oortjes worden dan ook wel bloemkooloortjes genoemd.

Schurft en luis bij ratten kunnen behandeld worden met ivermectine. Dit middel helpt tegen beide parasieten. De ratten worden behandeld door middel van druppeltjes in de nek. Luis en schurftmijt zijn hardnekkige parasieten en de behandeling met ivermectine moet dan ook minimaal twee keer herhaald worden, ook al is niets meer te zien. De eitjes kunnen namelijk makkelijk over het hoofd gezien worden. Het is belangrijk om alle dieren te behandelen, ook de dieren die geen zichtbare last van luis of schurftmijt hebben. Ook moet dan de bodembedekking verschoond worden.

Het is lastig om luis en schurft helemaal te voorkómen. De luizen en schurftmijt kunnen overal inzitten en mensen kunnen het ook makkelijk overdragen van het ene naar het andere dier. De beste preventie is geen hooi en stro geven. Wanneer dat toch gegeven wordt is het aan te raden om dit eerst een tijdje in de vriezer te leggen.