Botulisme

15augustus2006
Bron: Dierenbescherming, RIVM, Wikipedia
Zomer, warm weer, een verkoelende duik in de sloot is dan voor honden nog aantrekkelijker dan anders. Maar wat nu als er blauwalg en botulisme in het water rond drijven?
Botulisme is een vergiftiging met het enzym botuline, dat verspreid wordt door de bacterie, Clostridium botulinum.
In water met zuurstof kunnen deze bacteriën niet overleven. Wanneer het water echter vervuild en warm is, waardoor er geen zuurstof in zit, verspreidt de bacterie zich snel.
Dieren die in water gaan zwemmen dat met botulisme is besmet lopen het risico om ernstig ziek te worden. Bij inname van het door de bacterie verspreidde gif treden verlammingsverschijnselen op, waarbij verlamming van de ademhalingsspieren fatale gevolgen kan hebben. Het in Nederland voorkomende type botulisme vormt voor mensen, honden en katten geen ernstig gevaar. Vogels en vissen kunnen hier wel massaal door sterven.

Naast botulisme kunnen er ook blauwalgen in het water voorkomen. Blauwalgen worden ook gerekend tot de bacteriën die giftige toxinen uit kunnen scheiden. Stilstaand water dat warm en verontreinigd is vormt een ideale omgeving voor algenbloei. Een zachte winter of meststoffen in het water kunnen ook extra algenbloei veroorzaken. Mensen kunnen hoofdpijn, huidirritatie, misselijkheid, diarree of koorts krijgen van de giftige stoffen die blauwalgen afscheiden. Ook bij huisdieren kunnen één of meer van deze symptomen optreden.

Het is aan te raden om honden of andere huisdieren bij warm weer niet in sloten te laten zwemmen. Beter is het gebruik van kraanwater en schaduw om de dieren verkoeling te bieden. Wanneer ze toch per ongeluk een duik in de sloot nemen, is het verstandig om de dieren met schoon water af te spoelen en goed in de gaten te houden wat betreft ziekteverschijnselen.