Gezondheid Goudvis

Algemeen

Goudvissen zijn sterke vissen, wanneer ze eenmaal zijn geacclimatiseerd. Als er gezondheidsproblemen optreden wanneer de vis net is aangeschaft, is dit meestal te wijten aan een slechte kwaliteit van de vis. Kijk daarom goed of de vis levendig en alert is wanneer u hem koopt. De vinnen moeten in de goede stand staan (dus niet naar beneden hangen) en hij moet goed gevormd zijn. Een zwakke vis zal zich schuilhouden en zijn vinnen laten hangen en wanneer hij gevangen wordt zal hij niet veel moeite doen om te ontsnappen.

Toch hoeft de vis niet perse ziek te zijn wanneer hij ongewoon gedrag vertoont. Wanneer hij niet goed recht kan zwemmen kan het betekenen dat zijn zwemblaas beschadigd of verstopt is. Door een paar kristallen epsomzout in het water te gooien verlos je hem van zijn verstopping.

Zieke goudvissen vertonen afwijkend gedrag. Zo kunnen ze zich afzonderen, hangen ze vaak in een hoek direct onder het wateroppervlak of liggen ze onbeweeglijk op de bodem. Meestal eten ze ook niet of nauwelijks meer. Ze zijn ook te herkennen aan hobbelende zwembewegingen en heftig ademhalen (te herkennen aan de snelle beweging van de kieuwen). Als de goudvis door een parasiet is aangetast schuurt hij zich tegen een hard voorwerp.

Je kunt een zieke goudvis het beste in een apart bakje zetten. Dit is om te voorkomen dat de vis eventuele andere vissen ziek maakt. Ook moet de behandeling van de zieke vis apart plaatsvinden van de rest van de vissen. De andere vissen kunnen namelijk vergiftigd worden door de geneesmiddelen.7

Vang een goudvis, wanneer je hem uit zijn aquarium haalt, nooit met je blote handen maar met een schepnet. Wanneer je hem met je blote handen vangt heb je namelijk kans dat zijn schubben beschadigd raken.6

Ziekten

Ziekten van de goudvis worden onder verdeeld in parasieten, bacteriële aandoeningen en schimmelziekten. Alleen dieren met een verminderd natuurlijk afweermechanisme worden getroffen door schimmels en bacteriën. Bekende algemene oorzaken voor een verslechterde afweer zijn: slechte vangnetten die de schubben beschadigen en de beschermende slijmlaag verwijderen, ernstige overbevolking, watervervuiling, verkeerde temperaturen of verkeerde voeding gedurende een langere tijd.

1. Parasieten

Parasieten worden normaal gesproken onder goudvissen verspreid door nieuwkomers of besmet voer. Let hierbij op witte vlekjes op de vinnen of het lichaam van de vis (wat duidt op witte stip), of wanneer hij met zijn lichaam langs de stenen schuurt. Eencellige parasieten zijn in heel veel gevallen de veroorzaker van visproblemen. In andere gevallen kunnen het wormen of kreeftachtigen zijn. In de meeste gevallen is er wel een microscoop nodig om exact de diagnose te kunnen stellen.
De meest voorkomende plaaggeesten zijn:

  • Witte stip
  • Trichodina
  • Chilodonella
  • Costia
  • Huidwormen
  • Kieuwwormen
  • Draadwormen
  • Karperluis
  • Lernea

De huidparasieten zijn makkelijker te behandelen dan de kieuwparasieten. Voor de huidparasieten is er maar één behandeling nodig om alle parasieten in het aquarium in een keer te doden. Deze parasieten zijn namelijk levendbarend, dus de nakomelingen worden ook meteen gedood. De kieuwparasieten zijn lastiger te bestrijden want de eieren zijn tegen het middel bestent. Daarom is het nodig dat de behandeling regelmatig wordt herhaald. Er zijn verschillende soorten druppels voor in het water tegen parasieten te verkrijgen bij de dierenspeciaalzaak.

2. Bacteriën

Een wat lastiger te stellen diagnose, zeker wat de soort bacterie betreft. Door het vele en vaak ongecontroleerde gebruik van antibiotica zijn er reeds vele soorten bacteriën immuun geworden voor middelen die tot voor een aantal jaren terug nog prima werkten.
Onder bacteriële infecties vallen vinrot, zweervorming, uitpuilende ogen en waterzucht:

  • Vinrot
    Symptomen: gerafelde randen aan de vinnen waarlangs een dun rood randje loopt. De infectie gaat langzaam naar de basis van de vin en uiteindelijk gaat de vis hieraan dood.
    Oorzaken: happen aan de vinnen door andere vissen, te koud of te vuil water en een slechte verzorging.
    Zorg dat de oorzaak wordt weggenomen en behandel de zieke vis met erkende medicamenten.
  • Zweervorming
    Symptomen: zweervorming
    Oorzaken: deze aandoening komt steeds vaker voor en treedt op wanneer de beschermende slijmlaag is beschadigd.
  • Uitpuilende ogen en waterzucht
    Dit zijn twee vormen van een zelfde type ziekte. Bij uitpuilende ogen puilen, zoals de naam het al zegt, puilen de ogen letterlijk uit. Bij waterzucht zwelt de hele vis op. De vis ziet er dan opgeblazen uit en zijn schubben gaan naar buiten staan. Deze ziekte kan niet genezen worden en de dieren kunnen dus het beste zo snel mogelijk uit hun lijden verlost worden.

Er zijn verschillende soorten druppels voor in het water tegen bacteriële infecties te verkrijgen bij de dierenspeciaalzaak.

3. Schimmels

Schimmels tasten vaak plekken aan waar de huid en zijn beschermende slijmlaag al beschadigd is. Schimmel is in de meeste gevallen te herkennen aan witte wattenachtige pluisjes op de vinnen of de huid van de vis. Schimmels zijn over het algemeen redelijk goed te bestrijden. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk dat de oorzaak van het beschadigen van de huid en de beschermende slijmlaag wordt opgespoord en wordt voorkomen. Er zijn verschillende soorten druppels voor in het water tegen schimmels te verkrijgen bij de dierenspeciaalzaak.11