Handling Groene Leguaan

Algemeen

Groene leguanen behoren tot de weinige reptielen die werkelijk ‘handtam’ kunnen worden en een beperkte binding met de eigenaar kunnen aangaan.
Als een groene leguaan er niet gewend aan is om gehanteerd te worden, kunnen slaan met hun staart, krabben met zeer scherpe nagels en bijten. Dergelijke leguanen kun je het beste met leren handschoenen hanteren
Het is dus beter ze op zo jong mogelijke leeftijd te laten wennen aan het contact met mensen.
Dit kun je doen door ze van jongs af aan met de hand te voeren.
Een 'wilde' halfwas of volwassen leguaan is slechts met heel veel geduld en veel krassen op de huid 'tam' te maken. Zet bij het hanteren de leguaan op hand en arm en hou hem op ooghoogte. Praat tegen hem en houd het dier steeds losser vast. Zet de leguaan alleen terug op een moment dat hij kalm is.

Vangen/ fixeren

Volwassen dieren die niet tam zijn, moeten met één hand gefixeerd worden achter de kop en over de voorpoten, terwijl met de andere hand, over de heup, de beide achterpoten gefixeerd worden. De staart kan onder een arm gestoken worden.

Transport

Veiligheid

Groene leguanen zijn soms onberekenbaar. En eigenaren worden nog weleens aangevallen, Laat je groene leguaan dus nooit alleen bij kinderen.of huisdieren. Als je een volwassen exemplaar wilt vastpakken moet je dit altijd doen met een andere volwassene. Wordt er iemand aangevallen kun je de leguaan onderbedwang krijgen door een jas of deken over hem heen te gooien.