Huisvesting Agapornis

Omheining

Agapornissen zijn levendige, ondernemende vogels die graag klauteren en klimmen. Deze dwergpapegaaien hebben een vrij grote kooi nodig met dwarsliggende tralies zodat ze lekker kunnen klimmen. In de natuur vliegt de agapornis heel wat kilometers per dag. In de kooi of binnenvoliáre lukt dat natuurlijk niet. Daarom zou het fijn zijn als de vogel af en toe los zou mogen vliegen (let wel op deuren en ramen, ramen ook afschermen).
In de kooi strekt de vogel ook af en toe zijn vleugels door bijvoorbeeld heel hard op zijn stok te gaan fladderen. In een te kleine kooi zou de vogel zijn vleugels kunnen beschadigen. De kooi moet van stevige materialen gemaakt zijn zodat de agapornis met zijn krachtige snavel de kooi niet kapot kan krijgen en kan ontsnappen.
Houdt men de agapornis(sen) in een kooi, dan voldoet een flinke parkietenkooi, dus hoog en met horizontale spijltjes. De stokken, minstens 3 en van hout en niet van plastic, moeten de juiste dikte hebben. Vogelgrit, slijpsteentjes, sepia moeten in de kooi aanwezig zijn.

Vloer

Bodembedekking hoort natuurlijk ook in de kooi. Het beste kan men maïskorrels of houtkorrels gebruiken. Deze korrels absorberen heel goed en stuiven niet zoals schelpenzand doet. Men hoeft de kooi dan ook minder vaak schoon te maken. Ook kan men op de bodem een laag schelpenzand leggen.

Onderhoud

Minstens 1 maal in de week dient de kooi schoongemaakt worden. Ook moet er dan nieuwe verse bodembedekking aangelegd te worden. Controleer tijdens de schoonmaak ook of er evt. defecte aan het verblijf zijn. Repareer deze zonodig.

Omgeving

De kooi moet op een tochtvrije plaats staan en niet in direct zonlicht of bij de verwarming in verband met te grote temperatuurverschillen. De vogel kan dan namelijk in de zogenaamde ‘huiskamerrui’ blijven of ziek worden. Vogeltjes kunnen heel slecht tegen Tefal, het spul wat op pannen zit. De kooi mag dus nooit in de keuken staan en niet in de buurt van een open keuken. Wanneer men in de kamer gaat gourmetten zet dan de kooi weg. Agapornissen kunnen ook heel goed in een buitenvoliáre overwinteren als ze maar een vorstvrij nachthok hebben.

Maten

De groote van een agarponis kooi moet minimaal 60 x 70 x 100 cm zijn. Hierbij is de hoogte belangrijker dan de breedte.
Naast een grote kooi heeft de agapornis natuurlijk ook stevige stokken nodig. Let er goed op dat de diameter niet te smal is (16 mm), want dan kunnen de nagels gaan scharen. Het beste is om ook een speciale stok in de kooi te bevestigen voor het afslijten van de nagels. Deze stok is tevens wat dikker zodat de poten lekker soepel blijven.
Broedblokken met een bodemoppervlak van 15 x 15 cm en een hoogte van ca. 25 cm en een invlieggat met een diameter van 5 cm zijn geschikt voor agapornissen.