Huisvesting Ruwe Krokodilsalamander

Maten en vloeroppervlakte

Voor de ruwe krokodilsalamander is een vivarium van 90 x 30 x 40 cm (l x b x h) groot genoeg voor 6 exemplaren. Het vivarium moet tegen vocht kunnen, en niet aan rotting onderhevig zijn.

Omgeving en omheining

Het substraat (de bodembedekking) op het landgedeelte moet vocht vasthoudend zijn en afgedekt met mos. Het substraat in het watergedeelte moet bestaan uit een laag aquariumgrind.

Voor de ruwe krokodilsalamander moet het vivarium ingericht worden met schuilplaatsen van kurkschors en eventueel ook planten op het landgedeelte. Verder moet er een watergedeelte zijn van 8 cm diep, met daarin eikenbladvaren (Ceratopteris thalictroides). De salamander legt hier de eieren op.

Onderhoud en verzorging

De temperatuur in het vivarium voor de ruwe krokodilsalamander moet overdag tussen 24 en 27°C zijn en ’s avonds 15°C. Er moet 14 uur per dag belicht worden. De vochtgraad moet 85% zijn, dit kan behaald worden door te sproeien.

In de koelere winterperiode houden ruwe krokodilsalamanders een winterslaap. De ruwe krokodilsalamander moet 8 tot 12 dagen bij een temperatuur van 15 tot 17°C overdag en 13 tot 15°C ’s nachts gehouden worden. In deze periode moet 10 uur per dag belicht worden.