Leren van de natuur

19november2014
Bron: artis.nl
Een paard met een zebradeken in de wei. Dat ziet er wel leuk uit. Is dat nu zomaar een grapje (haha, zebra's in een weiland in Nederland)? Maar er blijkt meer achter te zitten. De deken met zebraprint helpt tegen vliegen.
Paarden kunnen in de zomer veel last hebben van steekvliegen. Zeker wanneer de dieren donkere huid hebben. En dat is lastig voor de paarden, maar soms wel wat meer dan lastig. De dieren kunnen er ziek van worden of een allergische reactie krijgen. De eigenaar van het paard kan een speciale dekdeken gebruiken om het dier te beschermen. De dekens zijn vaak licht van kleur of blauw en zijn soms geïmpregneerd met insecticiden.
Onderzoekers ontdekten dat donkere oppervlakken vliegen aantrekken, terwijl lichtgekleurde vlakken dat niet doen. Dat komt door de polarisatie van het licht. Licht op een wit vlak wordt in alle richtingen verstrooid. Op een donker vlak wordt het licht horizontaal gepolariseerd. En dat trekt vliegen aan. Maar hoe werkt dat dan bij de strepen van de zebra?
Houten neppaarden werden bedekt met verschillende dessins. Hier werd lijm op gesmeerd om te controleren hoeveel vliegen op welk oppervlak afkwamen. Deze testen hadden een duidelijk resultaat. Er zaten minder vliegen op het zebrapatroon. En zelfs minder dan op een egaal lichtgekleurd oppervlak. Het idee is dat de vliegen in verwarring raken door de mengeling van gepolariseerd en ongepolariseerd licht. Het zebrapatroon is niet aantrekkelijk voor vliegen.
Een firma in paardendekens ontwikkelde vervolgens een paardendeken met zebrapatroon. Hiermee wordt het paard op een meer natuurlijke manier beschermd dan wanneer chemicaliën en pesticiden gebruikt worden.

De bron van dit stukje is een column uit de serie: Afgekeken van de natuur.