Proef met autismegeleidehonden

04juli2007
Bron: Nieuws.nl
Bij drie gezinnen is een geleidehond voor autistische kinderen afgeleverd. Het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF) meldt dat sinds maart een proef is uitgevoerd om afgekeurde blindengeleidehonden om te scholen voor kinderen met een autistische stoornis.
Het KNGF was al een tijd op zoek naar een manier om dieren die ongeschikt blijken als blindengeleidehond toch in te zetten. Door deze dieren om te scholen voor autistische kinderen gaat de tijd die al in de opleiding van de honden was gestoken niet verloren.
Kinderen met zware autistische aandoeningen moeten altijd in de gaten gehouden worden. Ze kunnen er zomaar vandoor gaan wanneer ze ergens door aangetrokken worden. Dit leidt uiteraard tot de nodige stress bij zowel de kinderen als de ouders. Het KNGF stelt dat een autismegeleidehond zowel de mobiliteit als de zelfstandigheid van een kind kan vergroten. De geleidehond draagt een tuigje met een riem die door de ouder vast wordt gehouden. Aan het tuigje zit ook een riem die om het middel van het kind bevestigd is en een handvat dat door het kind zelf vastgehouden kan worden. Als het kind weg wil rennen kunnen de ouders een commando geven waar de hond op reageert.
Het KNGF verwacht over ongeveer een jaar iets over de resultaten te kunnen zeggen. Dan kan ook bekeken worden of een nieuwe lichting autismegeleidehonden opgeleid kan worden.