Reptielencorridor in aanleg

07november2007
Bron: natuurmonumenten.nl
In het Bergherbos in Montferland wordt een reptielencorridor aangelegd. Deze corridor moet een verbinding vormen tussen een aantal heideterreintjes. Hierdoor wordt het leefgebied van zandhagedissen, hazelwormen en gladde slangen vergroot.
De corridor bestaat uit een smalle open verbindingstrook (hierover kunnen de reptielen zich verplaatsen) met een aantal grotere open ruimtes die bedoeld zijn als leefgebied voor de dieren. Er worden stukken heide geplagd die als eiafzetplek voor de dieren dienen en er worden nieuwe takkenhopen (rust- en schuilplaats) neergelegd.
Nu leven er kleine, geïsoleerde populaties in het Bergherbos. Door de werkzaamheden zorgt Natuurmonumenten ervoor dat het bestaande leefgebied wordt verbeterd en vergroot en dat de dieren andere geschikte leefgebieden kunnen bereiken. Bovendien worden zo de voorwaarden voor een gezonde en krachtige populatie in de toekomst geschapen.
Reptielen hebben een duidelijke functie in de natuur: als insecteneters zorgen ze voor een natuurlijk evenwicht. Daarnaast zijn ze zelf voedselbron voor bijvoorbeeld de egel en de hermelijn en voor verschillende roofvogels.