Vogels over 50 jaar

23januari2008
Bron: vroegevogels.vara.nl
SOVON en de Vogelbescherming hebben de Klimaatatlas Europese Broedvogels samengesteld samen met de Universiteit van Durham. Deze Atlas is in januari uitgekomen.
Ook in andere Europese landen is de Atlas verschenen. De Atlas biedt inzicht in de gevolgen van de klimaatverandering voor 540 Europese vogelsoorten. In de Atlas wordt een beeld gegeven van de leefomgeving van vogels over vijftig jaar. Twee fenomen worden geschetst: Vogels die nu in zuidelijke gebieden leven gaan naar het noorden trekken. Voor vogels die alleen in noordelijke gebieden leven wordt het leefgebied kleiner en soorten zullen uitsterven.
Voor Nederland betekent dit dat de spotvogel, de kemphaan en de velduil zullen verdwijnen uit Nederland. Het klimaat is dan volstrekt ongeschikt voor onder andere deze vogels. Voor vogels die zich hier nu nog vestigen wordt Nederland dan een transportland.
Daarvoor in de plaats komt bijvoorbeeld de orpheusspotvogel, een nu nog exotisch familielid van de spotvogel. Deze vogel wordt nu gezien in Zuid-Europa. Ook de Provençaalse grasmus die nu langs de Middellandse Zee leeft, kan over vijftig jaar met gemak tot in Denemarken komen.
Voor vogelonderzoekers kunnen de ontwikkelingen door de klimaatverandering zeer interessant zijn, maar voor de vogels kunnen de snelle veranderingen desastreus zijn. Volgens een woordvoerder van het SOVON kunnen vogels de veranderingen in het klimaat alleen doorstaan wanneer de kwaliteit en de grootte van de natuurgebieden op peil gehouden worden, en wanneer er bij de inrichting van natuurgebieden rekening gehouden wordt met vogels die daar in de toekomst gebruik van zouden kunnen gaan maken.