Eierleggende zoogdieren

06februari2008
Het vogelbekdier en de mierenegel zijn bijzondere zoogdieren. Zij zijn de enige zoogdieren die eieren leggen. Het vogelbekdier en de mierenegel worden ook monotremen of cloacadieren genoemd.
Monotreem komt uit het grieks en betekent één gat. Ze hebben één opening (cloaca) die zowel voor de uitscheiding van uitwerpselen, voor de paring en voor het leggen van de eieren gebruikt wordt.
Monotremen komen van nature alleen in Australië voor.

Vogelbekdieren zien eruit alsof ze de bek van een eend, het lijf van een otter en de staart van een bever hebben. Ze worden ongeveer 50 centimeter groot en komen voor in oostelijk Australië en Tasmanië. De dieren leven in beekjes en bouwen holen in de oevers. De dieren leven van vis, wormen, weekdieren en garnalen. De snavel, die niet hard is zoals bij vogels maar leerachtig en flexibel, wordt gebruikt om te wroeten naar voedsel.

De mierenegels is ook een monotreem. Deze dieren worden zo’n 45 centimeter lang en kunnen in verschillende ecosystemen overleven. Ze leven vooral van mieren en termieten en bij dreigend gevaar graven ze zich in zodat alleen hun stekels nog boven de grond komen.