Flamingo op Texel

16april2008
Bron: Natuurmonumenten.nl
Al sinds begin februari loopt er een kleine flamingo rond in natuurgebied de Petten op Texel. De Petten is een gebied van Natuurmonumenten. De ontdekking was toeval: er werd een webcam geplaatst om broedende sterns te volgen.
Twee boswachters van Natuurmonumenten deden deze verrassende ontdekking toen zij de webcam plaatsten. Kleine flamingo’s komen oorspronkelijk alleen voor in West-Afrika. Meestal komen ze niet zo noordelijk als Nederland hoewel dit niet de eerste keer is. Ook in Spanje worden er momenteel kleine flamingo’s gezien. Volgens de boswachters is dit niet een dier wat uit een dierentuin ontsnapt is, deze flamingo is namelijk niet geringd en dieren in een dierentuin zijn wel allemaal geringd.
De flamingo weet zich prima te redden in de Petten. Dit is een binnendijks natuurgebied met zout water vol steurgarnaaltjes en vlokkreeftjes. De flamingo hoeft dus geen honger te lijden. Soortgenoten zijn nog niet gesignaleerd, wanneer de flamingo last krijgt van paringsdrift zal deze toch elders op zoek moeten.

Via de webcam van Natuurmonumenten zou de flamingo ook op de website www.beleefdelente.nl te zien kunnen zijn. Deze site is besproken in de vorige nieuwsbrief. Naast broedende sterns zijn hier ook andere vogelsoorten te volgen.