Plonzenweekeinde

14mei2008
Bron: vroegevogels.vara.nl
Op 24 en 25 mei wordt het Plonzenweekeinde georganiseerd. Iedereen wordt uitgenodigd om in dit weekeinde uit te kijken naar kikkers in de omgeving. Kikkers die gezien worden of de plonzen die gehoord worden kunnen worden doorgegeven.
Stichting Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland (RAVON) en de Vereniging voor Veldbiologie (KNNV) hebben dit georganiseerd om zo aandacht te vragen voor de Nederlandse kikkers, padden en salamanders. Het jaar 2008 is uigeroepen tot “Year of the Frog”. Wereldwijd wordt er aandacht gevraagd voor en besteed aan de amfibieëncrisis.
Amfibieën worden bedreigd door verlies van leefgebied, klimaatverandering, menselijke consumptie, de internationale dierenhandel en sinds 1998 ook door de agressieve Chytride schimmel. De achteruitgang van de aantallen kikkers in Nederland (6 soorten) komt met name door het verdwijnen van het leefgebied. De Chytride schimmel is nog niet in Nederland vastgesteld.

Op de website www.plonzenweekeinde.nl wordt meer informatie gegeven over welke soorten amfibieën in Nederland voorkomen en hoe deze van elkaar te onderscheiden zijn. Ook zijn er tips om de tuin zo amfibie-vriendelijk mogelijk te maken. En natuurlijk informatie voor het tellen van de plonzen en het doorgeven van deze aantallen.
Meer weten? Klik hier!