Against Nature?

28mei2008
Bron: Natuurhistorisch Museum Maastricht
Dit is de titel van een spraakmakende expositie die vanaf 24 mei te zien is in het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Deze tentoonstelling gaat over homoseksualiteit in het dierenrijk.
De expositie is oorspronkelijk ontwikkeld door het Natuurhistorisch Museum van de Universiteit van Oslo. De opmerking van een prominente Noorse geestelijke dat hij homoseksualiteit maar “tegennatuurlijk” vond was de aanleiding. Niets is minder waar: bij ruim vijftienhonderd diersoorten is homoseksueel gedrag waargenomen en gedocumenteerd; bij zo’n vijfhonderd soorten hebben biologen het onderwerp zelfs uitgebreid onderzocht. Giraffen, meikevers, pinguins en egels zijn maar enkele van deze ruim vijftienhonderd diersoorten. Homoseksualiteit bij mensen is zelfs maar een zeldzaam verschijnsel wanneer je dit met de Rosékaketoe vergelijkt: de helft van alle paartjes is homoseksueel.
‘Against Nature?’ presenteert het biologisch onderzoek naar homoseksueel gedrag bij dieren in een kleurrijke expositie.
De expositie in Maastricht is een Nederlandse bewerking van de oorspronkelijke Noorse expositie. Het onderwerp wordt geïllustreerd aan de hand van dieren die van nature in het Limburgse heuvellandschap voorkomen.
Uit de hele expositie blijkt: homoseksueel gedrag is veelvoorkomend en doodnormaal in het dierenrijk.
Klik hier voor meer informatie