Op ooghoogte met de giraffen

23juli2008
Bron: Planckendael
In Dierentuin Planckendael (Mechelen, B) kunnen de bezoekers de giraffen nu in de ogen kijken. De dieren zijn gehuisvest in een lodge met rieten dak. Vanaf het terras van de lodge kunnen de bezoekers van dichtbij de giraffen bewonderen.
Ook biedt deze hoge plek een mooi uitzichtspunt over de savanne. De lodge en de savanne zijn een nieuw onderdeel van Planckendael. Behalve de giraffen komen er nog andere typische savannebewoners bij. Een groep impala’s is nu met een gewenningskuur bezig en binnenkort komen er parelhoenders bij. Later volgen nog Kaapse elandantilopen. De dierentuin hoopt ook nog op gnoes, steppezebra’s of struisvogels. Maar die uitbreidingen zijn afhankelijk van hoe de gewenning op de steppe verloopt.
De lodge is zodanig ingericht dat de giraffenkweekgroep van Planckendael hier goed gehuisvest kan worden. Er is een grote stal zodat deze kuddedieren in een groep bij elkaar kunnen blijven. Daarnaast zijn er kleinere stallen om dieren individueel te kunnen huisvesten, wanneer dat nodig is (bijvoorbeeld een moeder met jong).
De giraffen groep bestaat nu uit vijf dieren maar de dierentuin wil deze laten groeien naar tien dieren. Dat lijkt te gaan lukken van twee van de giraffen zijn drachtig en een derde wordt dat ook vermoedt.
Vanaf het balkon van de lodge heeft de bezoeker ook zicht op de binnenverblijven van de giraffen, dus ook in de koudere periodes zijn de dieren goed te zien.