Geen nieuwe regeling

24december2008
Bron: minlnv.nl
Er komt geen nieuwe regeling als vervanging voor de Regeling Agressieve Dieren (RAD) die in juni van dit jaar werd ingetrokken. Minister Gerda Verburg van Landbouw, Naruur en Voedselkwaliteit heeft dit besloten.
De RAD werd in juni 2008 ingetrokken omdat de regeling niet effectief was en het aantal bijtincidenten in 15 jaar tijd niet was afgenomen. In eerste instantie zou er een nieuwe regeling in het leven geroepen worden maar daar ziet de minister vanaf na overleg met de Tweede Kamer. Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het OM hadden hun vraagtekens bij de nieuwe regeling.

Nu de RAD ingetrokken is worden honden niet meer opgepakt alleen op grond van uiterlijke kenmerken. Gemeentes kunnen uiteraard wel optreden tegen agressieve honden. Dit kan middels een Algemene Plaatselijke Verordeningen (APV). Zo kunnen dieren die agressief gedrag vertonen te maken krijgen met een muilkorfgebod of een aanlijngebod.
Ook zijn er diverse artikelen in het Wetboek van Strafrecht die de mogelijkheid bieden om op te treden. Dit geldt bijvoorbeeld in gevallen waarbij een hond opgehitst wordt of bij bedreiging of zware mishandeling waarbij een hond gebruikt is.

De minister heeft geconcludeerd dat er voldoende mogelijkheden zijn om op te treden. Er is dan ook sprake van maatwerk tegen individuele honden en houders van honden. Volgens de minister zou een nieuwe regeling vooral symbolisch zijn in plaats van een praktisch instrument.