Volle giraffenstallen

04februari2009
Bron: deharpij.nl
In diverse Nederlandse dierentuinen zijn de giraffen verblijven overvol. Vanwege het blauwtongvirus mogen er geen dieren naar het buitenland vervoerd worden. Ook de afgelopen vorstperiode heeft niet geholpen.
Vanwege vorst worden giraffen binnengehouden. Wanneer de grond glad is kunnen de dieren makkelijk uitglijden en hun benen breken. In Burgers’ Zoo staan de giraffen al een maand op stal. Ook Dierenpark Amersfoort en Diergaarde Blijdorp zitten in de problemen. Burgers’ Zoo hoopt dat er in februari een eind komt aan de vervoersbeperking.
Door het vervoersverbod komt ook het Europese fokprogramma in de problemen. Met de komst van een nieuwe directeur naar Blijdorp wordt het Europese fokprogramma (EEP) van de giraf nu ook vanuit Blijdorp beheerd. De EAZA (Europese dierentuin organisatie) heeft het goedgekeurd dat de directeur het beheer ‘meeverhuisde’ naar zijn nieuwe werkplek.

Blauwtong is een virusziekte die voornamelijk bij schapen voorkomt. Maar naast schapen kunnen ook runderen, geiten, dromedarissen, buffels en wilde herkauwers besmet worden.