Zeekoeien in Gabon

18februari2009
Bron: WNF
De overheid van Gabon (West Afrika) heeft op World Wetlands Day (2 februari) drie belangrijke natuurgebieden aangemeld bij een internationale conventie. De overheid verplicht zich hiermee tot verantwoord gebruik en beheer van deze wetlands.
Ruim 800.000 hectare waterrijk en waardevol natuurgebied kan nu beter beschermd worden tegen houtkap en jacht. In het gebied leven echte landdieren zoals olifanten, gorilla’s luipaarden en boszwijnen maar ook veel dieren die in en vlakbij het water leven. Dit zijn bijvoorbeeld de Afrikaanse zeekoe, nijlpaarden, otters, pythons, de Afrikaanse dwergkrokodil en pelikanen.
Op de Afrikaanse zeekoe wordt gejaagd. Ondanks dat het dier volledig beschermd is en jagen dus strikt verboden is werd zeekoeien vlees regelmatig op de markt te koop aangeboden. In 2005 startte een WNF team een onderzoek naar deze jacht. Na uitgebreid onderzoek bleek dat een kleine groep jagers verantwoordelijk was voor vrijwel alle gevangen zeekoeien en enkele nijlpaarden. De jagers werden persoonlijk benaderd en ook de lokale gemeenschap werd aangesproken. De ervaring van het WNF heeft geleerd dat pas wanneer de publieke opinie zich tegen de jacht keert er echt iets kan veranderen. Deze dorpsgerichte aanpak heeft gewerkt. De zeekoeien netten zijn ingeleverd en worden ritueel verbrand en het dorp is klaar om een zeekoe beschermingsverklaring te tekenen.
Nu het gebied officieel beschermd is, zijn de regels nog duidelijker. Wie jaagt op een zeekoe of een ander beschermd dier, riskeert een gevangenisstraf.