Zeeberen

04maart2009
Bron: Aqua zoo Friesland, WAZA
Zeeberen zijn zogenaamde vinpotigen. Ze zijn meer verwant aan zeeleeuwen dan aan zeehonden. Zo hebben zeeberen wel kleine oorschelpen en geprononceerde flippers waardoor ze op vier vinnen kunnen rondhobbelen.
Zeehonden hebben geen oorschelpen en kunnen niet op hun vinnen ‘lopen’.
In dierentuinen overal op de wereld zijn Zuid Amerikaanse zeeberen te zien. De dieren zijn nieuwsgierig en reageren op zowel andere dieren als op mensen.
Zeeberen zijn niet in hun voortbestaan bedreigd hoewel er in het verleden wel veel op de dieren gejaagd is (vanwege de vacht). Ondanks dat het voortbestaan van de soort niet op het spel staat, is er in Europa een fokprogramma voor de zeebeer. Hiermee wordt de populatie in de dierentuinen gezond en op peil gehouden.

Bij zeeberen is er sprake van sexueel dimorfisme, dat wil zeggen dat er een duidelijk verschil is in het uiterlijk van mannetjes en vrouwtjes. Dat verschil kan bij zeeberen heel groot zijn, bij sommige ondersoorten zijn mannetjes vijf keer zo zwaar als vrouwtjes.
De Zuid Amerikaanse zeebeer weegt het mannetje zo’n 200 kg met een lengte van 1,80 meter. Vrouwtjes zijn rond de 90 kilo en zo’n 1,40 m lang. De mannen zijn donkergrijs van kleur, vrouwtjes wat lichter grijs.
Zeeberen leven in groepen van 15 tot 20 dieren.
Zeer kort na de geboorte van de pups paren de dieren alweer. De dracht duurt ongeveer een jaar. Na de geboorte worden de pups zeer intensief gezoogd maar al snel vertrekken de vrouwtjes op foerageertochten die wel een week kunnen duren. Tussen de foerageertochten door worden de pups gezoogd.
In het wild bestaat het voedsel van de Zuid Amerikaanse zeebeer uit vis, inktvis en krill. In de dierentuin eten zij haring, inktvis, makreel en soms sprot.
Predatoren van de zeeberen zijn grote haaiensoorten, orka’s en grote zeeleeuwsoorten.

In Nederland zijn de Zuid Amerikaanse zeeberen in Aqua Zoo Friesland te zien. Sinds januari 2009 zijn er twee nieuwe zeeberen aan de bestaande groep toegevoegd.