Franse chimps in Almere

10juni2009
Bron: aap.nl
Bij Stichting AAP is de chimpanseepopulatie in één klap met drie vrouwtjes uitgebreid. De chimpansees kwamen eind mei na een lange reis aan in het Chimpanseecomplex. Voorlopig verblijven ze daar in quarantaine.
De drie vrouwelijke chimpansees komen uit een dierenpark op het Franse Ile de la Réunion, dit is een eiland ten oosten van Madagaskar. Het dierenpark verkeert al jaren in slechte staat en is al enkele malen gesloten geweest. Sinds eind jaren 90 zijn diverse organisaties zoals de Fondation Brigitte Bardot (FBB), al in de weer om het park definitief te laten sluiten. De FBB probeert voor de dieren opvang te zoeken. Ook mantelbavianen staan op de wachtlijst voor AAP. Deze dieren mochten nu nog niet mee van de overheid op Réunion.

De reis ging per vliegtuig naar Parijs en werd vervolgd in een vrachtwagen. Tijdens deze reis werden de dieren begeleid door de directeur van Stichting AAP. Voor de chimpansees was de reis maar de ontvangst in Almere met andijvie en warme dekens maakte veel goed.
De komende maanden zullen de dieren nog in quarantaine verblijven. Zij worden dan uitgebreid medisch onderzocht en er zal voor hun alle drie een individueel behandelplan opgesteld worden. Hierin worden voeding, medicatie en gedrag opgenomen. Na de quarantaine periode worden de drie vrouwtjes in de groep chimpansees geplaatst. AAP verwacht dan wel enig vuurwerk: er zit nu één vrouwtje in een grote groep mannen en van haar wordt wel enige reactie verwacht op de komst van drie rivales.
Wanneer de dieren zowel lichamelijk al geestelijk weer helemaal gezond zijn probeert AAP de chimpansees te herplaatsen in een zo natuurlijk mogelijke omgeving zoals een reservaat of een gerenommeerde dierentuin.

Zo verhuisde in dezelfde periode een groep van zeven thesusapen van Almere naar het Van Blanckendaell Park in Tuitjenhorn (boven Alkmaar). In het nog jonge park werden in recordtijd nieuwe apenverblijven gebouwd. Ook hebben de dierverzorgers bij de Stichting AAP stage gelopen.