Artis blij met zebrajong

22juli2009
Bron: artis.nl
Half mei is 's ochtends vroeg op de Afrika Savanne van Artis een mannetjeszebra geboren. De pasgeboren zebra is het vierde jong van de zebramerrie Assizi en de zebrahengst Fonzie.
Zowel moeder als jong maakt het goed. Aangezien het jong goed drinkt bij zijn moeder en er krachtig en gezond uit ziet, loopt het al samen met de kudde zebra’s buiten op de Afrika Savanne.

Het gaat hier om ernstig bedreigde Grévy-zebra’s. De Grévy-zebra is de grootste zebrasoort. De Grévy-zebra is te herkennen aan een witte buik en een zwarte streep over de rug. De Grévy-zebra heeft vele en smalle strepen. De draagtijd is ongeveer dertien maanden. Er wordt één jong geboren, dat al binnen tien minuten kan lopen. De droge savannen van Noord Kenia, Somalië en Ethiopië behoren tot het leefgebied van de zebra’s. Grote delen van dit leefgebied worden thans bewoond door mensen. Daarnaast moeten de zebra’s met het door mensen gehouden vee concurreren om water en voedsel. Ook stroperij eist zijn tol.

In de natuur zijn er slechts zo’n 2.000 exemplaren. Om deze bedreigde soort te behoeden voor uitsterven, neemt Artis deel aan het European Endangered species Programme (EEP). Het Europese fokprogramma bestaat momenteel uit 280 Grévy-zebra’s.