Late egelbaby's groeien sneller

16september2009
Bron: vroegevogels.vara.nl
Egels worden tussen juni en oktober geboren. Het is belangrijk dat de jonge egels een voldoende grote vetvoorraad opbouwen vóór de eerste winterslaap anders overleven ze deze niet.
Tot nu toe werd aangenomen dat egels die laat in het seizoen geboren worden nauwelijks een kans maken. Uit Brits onderzoek is echter gebleken dat egels die in de tweede worp geboren worden aanzienlijk sneller groeien dan egels uit de eerste worp.
Egels worden geboren na een draagtijd van 34 dagen. Per worp worden er twee tot tien jongen geboren. Na zes weken kunnen de egels zich zelfstandig redden. De vetvoorraad voor de winterslaap moet minstens 400 gram wegen.
Het onderzoek is uitgevoerd bij egels die tussen 1998 en 2006 in een egelopvang in York (UK) opgevangen werden. Hieruit bleek dat de egels die laat in het seizoen geboren werden als een razende groeien. Wanneer de eerste winterslaap aanbreekt wegen ze net zoveel als de egels die eerder in het jaar geboren werden. De geboortedatum lijkt dus niet de reden te zijn van de hoge sterftecijfers onder jonge egels.

2009 is uitgeroepen tot het jaar van de egel. Zowel in Nederland als in Groot-Brittannië worden de egels bedreigd. Diverse onderzoeken moeten aantonen hoe het met de egel gesteld is in Nederland en of het dier op de Rode Lijst van beschermde diersoorten moet komen te staan.