De hond in de pot

16september2009
Bron: news.nationalgeographic.com
Resultaten uit DNA onderzoek suggereren dat wolven zo'n 16.300 jaar geleden gedomesticeerd zijn in zuid China. En dat de dieren in eerste instantie gehouden werden als voedsel, niet als waakhond of huisdier.
De onderzoekers, uit onder andere Zweden, hebben het mitochondraal DNA onderzocht van honden uit Europa, het Midden Oosten en Azie. Dit wordt alleen via de moeder doorgegeven. De genetische diversiteit werd groter naarmate er verder oostelijk gekeken werd. De grootste diversiteit werd gevonden in een regio zuidelijk van de Yangtze rivier in China. Volgens de onderzoekers geeft deze grote genetische diversiteit aan dat de domesticatie hier heeft plaatsgevonden. De onderzoekers suggereren verder dat enkele honderden wolven gedomesticeerd werden in een periode van 5.400 tot 16.300 jaar geleden.
In deze periode veranderden de Aziatische jager/verzamelaars ook hun levensstijl in een meer agrarische, op een vast plek levende stijl. De onderzoekers denken daarom ook dat de gedomesticeerde wolven voor het vlees gehouden werden.
Ook nu wordt in China nog steeds hond gegeten.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Molecular Biology and Evolution.