Uitheemse eekhoorn

11november2009
Bron: minlnv.nl
Sommige uitheemse eekhoornsoorten vormen een bedreiging voor de inheemse rode eekhoorn. Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gaat maatregelen nemen de verspreiding van deze soorten te voorkomen.
Zoogdiervereniging VZZ heeft in opdracht van het Team Invasieve Exoten van het ministerie van LNV een risico-analyse gedaan. VZZ heeft 38 uitheemse eekhoornsoorten bekeken die in de huisdierhandel verkrijgbaar zijn. Uit de praktijk blijkt dat het niet te voorkomen is dat dieren soms ontsnappen en zich in Nederland vestigen en verspreiden. Er is onderzocht of de uitheemse soorten een risico zijn voor het voortbestaan van de rode eekhoorn die van nature in Nederland voorkomt. Van de 38 onderzochte soorten zijn 28 soorten niet of zeer beperkt risicovol omdat het Nederlandse klimaat voor deze dieren ongeschikt is, of omdat er geen geschikte leefgebieden zijn in Nederland. Enkele soorten (Siberische grondeekhoorn, Chinese boomeekhoorn, Japanse eekhoorn, Amerikaanse rode eekhoorn en Kaukasus eekhoorn) vormen een matig ecologisch risico. Door voorlichting aan hobbyhouders wordt het risico op verspreiding voorkomen. Voor drie soorten, de grijze eekhoorn, de Pallas’ eekhoorn en de Amerikaanse voseekhoorn, zijn extra maatregelen nodig. Wanneer deze soorten in het wild terecht komen is het risico op verdringing van de rode eekhoorn groot. De grijze eekhoorn en de Pallas’ eekhoorn kunnen daarnaast voor de mens schadelijke ziektes overbrengen.
De grijze eekhoorn is de meest risicovolle soort. Deze soort heeft zich in Groot-Brittannië gevestigd en de rode eekhoorn op veel plaatsen verdrongen. In België, Groot-Brittannië, Australië en Japan is het houden, vervoeren en/of verhandelen van deze eekhoornsoort inmiddels bij wet verboden.
De minister heeft bevoegdheid om de handel in en het bezit van bepaalde diersoorten te verbieden wanneer zij een gevaar kunnen vormen voor inheemse, beschermde diersoorten. Het zal nog wel enige tijd duren voor een verbod in Nederland van kracht wordt, maar wanneer dit van kracht wordt zal dit ook gelden door de dieren die nu in bezit zijn van hobbydierhouders. In overleg met hen zal de minister een werkbare en diervriendelijke regeling uitwerken. Hierbij zou bijvoorbeeld aan sterilisatie gedacht kunnen worden.