Voor de leeuwen

25november2009
Bron: zooantwerpen.be
Leeuwen, stokstaartjes en vosmangoesten gaan in de toekomst in Antwerpen samen een verblijf delen. De Antwerpse Zoo wil zo het natuurlijke gedrag stimuleren. Volgens planning zou het verblijf in de zomer van 2011 klaar moeten zijn.
De verbouwing van het leeuwenperk is een onderdeel van een groter plan waarbij de verblijven van de grote katachtigen aan de moderne ideeën op het gebied van dierenwelzijn aangepast worden. Een perk waar eerst kamelen en ezels verbleven wordt verbouwd tot een stukje Kalahari woestijn waar leeuwen, stokstaartjes en vosmangoesten samen zullen leven. Deze verbouwing past ook bij de ontwikkeling van een kweekprogramma voor de Afrikaanse leeuw. Dit programma was er nog niet (in tegenstelling tot de Aziatische leeuw) maar wordt wel opgestart door de EAZA. De Antwerpse Zoo zal een belangrijke rol spelen in dit programma.

De opzet van het nieuwe verblijf, voor deze verschillende diersoorten, is uniek. Het is nog niet eerder gelukt om deze diersoorten succesvol en evenwichtig samen te laten leven. De Antwerpse Zoo heeft goed nagedacht over de opzet van het verblijf. Zo krijgt elke diersoort een eigen deel in het perk waar de andere soorten niet kunnen komen, naast een gezamenlijk deel voor alledrie de soorten. Ook in dit gemeenschappelijke deel worden voldoende schuilmogelijkheden voor de stokstaartjes gecreëerd. Het idee hierachter is dat het waakzaam zijn voor bedreigingen ook bij het natuurlijke gedrag hoort, net als het zoeken naar voedsel. Uiteraard zorgt de Zoo ervoor dat de leeuwen niets tekort komen en voor hun eten niet afhankelijk zijn van de mangoesten en stokstaartjes.
Overigens zijn stokstaartjes en vosmangoesten ook roofdieren. In het wild hebben zij gifslangen en schorpioenen op het menu staan.