Onthouding geeft blauwere poten

06januari2010
Bron: nationalgeographic.com
Wanneer mannetjes blauwvoetgenten zich een jaar niet voortplanten, wordt de blauwe kleur van hun poten intenser. De kans om een partner te vinden wordt daarmee groter. Voor de vrouwtjes is de blauwe kleur heel aantrekkelijk.
De blauwe poten van de blauwvoetgent zijn belangrijk in het paringsritueel. Ze worden uitgebreid geshowd om de vrouwtjes aan te trekken. Naarmate de blauwvoetgenten ouder worden, wordt de blauwe kleur minder intens. Ditzelfde wordt ook gezien bij andere diersoorten waarbij kleur een belangrijk aspect van het paringsritueel is.
Onderzoekers van een Spaanse en een Mexicaanse universiteit ontdekten echter dat wanneer een mannetje een jaar niet paarde, de poten het volgende jaar veel intenser van kleur waren. Het mannetje werd dus interessanter voor de vrouwtjes.
Bij blauwvoetgenten zijn mannetjes ook intensief betrokken bij het bebroeden van de eieren en bij de verzorging van de jongen. De onderzoekers denken dat wanneer een mannetje een jaar geen jongen hoeft te verzorgen hij beter kan herstellen en dan meer energie heeft om mooi blauw gekleurde poten te maken.