Roodgezicht slingeraap

20januari2010
Bron: gaiapark.nl (tekst en foto)
In GaiaPark Kerkrade Zoo zijn ze zeer blij met de geboorte van een zeldzaam roodgezicht slingeraapje. Het gaat goed met moeder en jong en ze zijn goed te zien voor de bezoekers. Het jong klemt zich stevig vast aan de lange haren van de moeder.
In de afgelopen jaren zijn er slechts enkele roodgezicht slingeraapjes geboren in Europese dierentuinen dus deze geboorte is goed nieuws voor het Europese fokprogramma. In heel Europa leven slechts 26 roodgezicht slingerapen, verspreid over 7 dierentuinen. De drie slingeraapvrouwen in GaiaPark zijn in 2006 vanuit Frans Guyana naar Kerkrade gekomen. Deze drie vrouwtjes waren niet verwant aan de andere dieren in Europa en dus waardevol voor het fokprogramma. In 2008 werd de groep dan ook uitgebreid met een mannetje. Hij verhuisde vanuit Artis naar Kerkrade. En dit heeft nu geleid tot een jong. De draagtijd bij roodgezicht slingerapen is overigens lang, 7,5 maanden.

Roodgezicht slingerapen komen voor in Frans Guyana, Suriname en het noordelijk deel van Brazilië. Het zijn grijpstaartapen die in de regenwouden leven. In het wild nemen de aantallen flink af door aantasting van hun leefgebied en door jacht. Op slingerapen wordt gejaagd vanwege hun vlees. Wanneer een moeder met jong geschoten wordt, wordt het jong vaak verkocht of als huisdier gehouden. De drie vrouwtjes in GaiaPark waren zo gehouden maar kwamen uiteindelijk in een opvangcentrum in Frans Guyana terecht. Daarvandaan zijn ze naar Kerkrade verhuisd.

Voor de kersverse moeder is de geboorte ook bijzonder. Niet alleen omdat het haar eerste kind is, maar ook omdat zij niet bij soortgenoten is opgegroeid. Zij heeft zelfs een tijd vastbonden aan een ketting bij een school geleefd. Het was dan ook de vraag hoe ze op het jong zou reageren en of het geaccepteerd zou worden. Tot nu toe ziet dat er goed uit. Het jong klemt zich goed vast aan de haren en wordt beschermd door de moeder. De andere roodgezicht slingerapen zijn ook zeer geïnteresseerd in het jong.