Grof geschut ingezet tegen rattenplaag

17februari2010
Bron: hln.be
Op Lord Howe, een idyllisch eiland 800 kilometer voor de kust van Sydney, meerde ruim negentig jaar geleden een schip aan met een aantal ongewenste opvarenden. Inmiddels zijn de ratten nu wijdverspreid op het kleine eiland en vormen zij een bedreiging voor de oorspronkelijke dierenpopulaties.
Deze bedreiging is zo ernstig dat het bestuur van Lord Howe nu overweegt het eiland te bombarderen. Het bestuur van het eiland wil het gevecht met de rattenpopulatie aangaan door middel van het droppen van 42 ton gif. Deze radicale oplossing vraagt wel een aantal maatregelen. Vogelpopulaties worden gevangen en honderd dagen opgesloten, koeien en kippen worden tijdelijk overgebracht naar het vasteland, hondeneigenaren dienen hun honden te voorzien van een muilband en ouders van kleine kinderen wordt gevraagd hun kinderen extra in de gaten te houden.

De eilandbewoners zijn bezorgd en zijn tegen het plan. Het gif is niet alleen gevaarlijk voor de ratten, maar kan ook gevaarlijk zijn voor de rest van het eiland. Daarnaast is het de vraag of de hele rattenpopulatie hiermee wordt uitgeroeid. Het bestuur van het eiland heeft nog geen goedkeuring gekregen voor het plan, maar hoopt echter dat de ratten worden verdelgd en dat het hierdoor mogelijk wordt uitgestorven soorten terug op het eiland te introduceren.