Wallabies in Nederland

26mei2010
Bron: zoogdiervereniging.nl
In Nederland worden wallabies regelmatig als gezelschapsdier gehouden bijvoorbeeld op kinderboerderijen of bij particulieren. Ook ontsnappen daar regelmatig dieren en kunnen zich in het wild prima handhaven. Er is nu zelfs een jonge wallabie in het wild gezien.
Oorspronkelijk komen wallabies uit Australië. Ze komen daar in de gematigde streken voor en het Nederlandse klimaat is dus niet te koud voor ze. Wallabies zijn planteneters die veel verschillende soorten planten eten zoals gras, varens, bosbes en heide. Allemaal soorten die in Nederland prima te vinden zijn. Overdag houden de dieren zich meestal schuil.
In de afgelopen vijf jaar zijn in het wild levende wallabies gemeld in Noord- Brabant, Noord-Holland, Gelderland, Overijssel, Groningen en Friesland. Een groep van vijf dieren bij Ooststellingerwerf (Friesland) heeft nu een jong. De gemeente Ooststellingerwerf en Staatsbosbeheer hebben aangegeven dat de dieren niet teruggevangen gaan worden omdat ze geen schade veroorzaken.

Wallabies zijn exoten in Nederland. Dit betekent dat de dieren hier van oorsprong niet voorkwamen maar door toedoen van de mens hier naar toe gebracht zijn. Exoten worden gezien als een bedreiging van de biodiversiteit maar niet alle exoten zijn schadelijk. De zoogdiervereniging is er wel in geïnteresseerd om een beter beeld te krijgen van het voorkomen van exoten in Nederland. Meldingen van wallabies of andere ‘vreemde’ zoogdieren kunnen doorgegeven worden via www.telmee.nl of per mail naar de zoogdiervereniging (datum en locatie met coördinaat of goede beschrijving).