Apenverhuizing

09juni2010
Bron: aap.nl, foto Pawel Ryszawa (via Wikipedia)
Eind mei zijn wel 24 berberapen van Almere naaar Frankrijk verhuisd. Voor de Stichting AAP een record. Nog niet eerder werden zoveel dieren tegelijk naar een nieuw onderkomen gebracht.
Stichting AAP in Almere heeft een sturcturele wachtlijst voor berberapen en deze diersoort wordt ook het meest opgevangen. Het herplaatsen van zoveel dieren is dan ook een groot succes voor AAP.
De grootste groep zijn de 17 berberapen die de groep Rizzly vormen. Deze dieren gaan naar Zoo de Jurques in Normandië. Rizzly (15 jaar) is de leider van de groep. Hij is een schoolvoorbeeld van het lot dat de vele jonge berberapen treft. Als baby werd hij weggehaald uit Marokko en verkocht aan een toerist. Deze nam hem mee naar Parijs. Hoe ouder Rizzly werd, hoe dominanter en daarmee lastiger. Hij sloopte de inboedel en viel kinderen en honden aan. De eigenaar droep het dier over aan AAP. Rizzly startte in een resocialisatieproces om te leren zich als berberaap te gedragen.
De andere berberapen in de groep zijn op vergelijkbare wijze bij AAP terecht gekomen, ofwel rechtstreeks ofwel omdat ze gedumpt zijn op de stoep van een opvangcentrum.

Zoo de Jurques in Normandië wil graag een rol spelen in de opvangproblematiek van de berberapen. In het park is een nieuw, ruim verblijf voor de groep gebouwd. Daarnaast wordt aan bezoekers van het park voorlichting gegeven over de geschiedenis van de dieren en over de achterliggende berberapen problematiek.

De kleinere groep (7 dieren) van Nilson verhuist naar Domaine Zoologique de Pescheray (in de buurt van Le Mans). Ook in deze dierentuin is voor de berberapen een mooi nieuw verblijf gerealiseerd.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0