Parfum voor grote katten

07juli2010
Bron: nu.nl
Grote katachtigen zoals jaguars, jachtluipaarden en tijgers worden aangetrokken door parfums. Amerikaanse wetenschappers zochtern uit welke parfums het meest favoriet waren onder de katachtigen.
Al eerder was bekend dat grote katachtigen door bepaalde parfums worden aangetrokken. Het gaat dan waarschijnlijk om de muskus die onderdeel is van veel parfums. Wetenschappers van de WildlifeConservation Society hebben nu 24 verschillende parfums getest door de bomen in het verblijf van de jaguars en jachtluipaarden te besprenkelen met de verschillende parfums.
De geur Obsession for Men van Calvin Klein was het meest favoriet. Wanneer dieren de kans kregen roken ze hier wel 11 minuten aan. De geuren Charlie van Revlon en Beautiful van Estee Lauder vielen niet in de smaak, hieraan werd maar enkele seconden geroken.
Bepaalde geuren leidden ook tot specifiek gedrag, de grote katten wreven soms met hun wangen langs bomen die met parfum besprenkeld waren.

Volgens de wetenschappers zit er ook een praktische kant aan dit onderzoek. Grote katten in dierentuinen of wildparken kunnen met de parfums gelokt worden wanneer ze bijvoorbeeld onderzocht moeten worden. Obsession van Calvin Klein is bijvoorbeeld al toegepast in het Maya Biosphere Reserve toen de jaguars geteld moesten worden.