Dwergnijlpaarden

04augustus2010
bron: uu.nl
In dierentuinen komen meer vrouwelijke dan mannelijke nakomelingen van het dwergnijlpaard ter wereld. Het is niet bekend of dit ook zo is bij in het wild levende dwergnijlpaarden. Over dit schuwe en zeldzame dier is nog niet zoveel bekend.
Het aantal in het wild levende dwergnijlpaarden (Choeropsis liberiensis) werd in de jaren negentig geschat op slechts 2000 tot 3000 dieren. De verwachting is dat de populatie steeds verder slinkt door verlies aan leefomgeving en doordat er op gejaagd wordt. Om de soort voor uitsterven te behoeden is de fok in dierentuinen steeds belangrijker. In gevangenschap wordt echter een bijzonder fenomeer waargenomen: 60 procent van de dwergnijlpaarden baby’s is van het vrouwelijk geslacht. Onderzoekers van het Institute of Breeding Rare & Endangered African Mammals (IBREAM) gaan nu uitzoeken of dit alleen in dierentuinen voorkomt of dat dat in het wild ook zo is.
Naast het vrouwelijke voortplantingsproces wordt uitgezocht hoe de geslachtsverhouding binnen de wilde populaties is. Dwergnijlpaarden zijn erg schuw en zijn vooral ’s nachts actief en bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van bewegingsgestuurde camera’s. De directeur onderzoek van het IBREAM is ook senior onderzoeker bij de Universiteitskliniek voor Paarden van de Universiteit Utrecht en coordineert het onderzoek.

Naast de wilde populatie wordt er ook onderzoek gedaan bij diverse dierentuinen. Verschillende dierentuinen in binnen- en buitenland werken hier aan mee. Fondsen voor het onderzoek zijn er onder andere vanuit de Royal Zoological Society of Scotland (RZSS), het Prins Bernard Fonds en het WereldNatuur Fonds Nederland.