Stalboekje pluimvee voor een natuurlijk gezonde kip

04augustus2010
Bron: levendehave.nl
Het gebruik van natuurproducten bij pluimvee kan een gunstige invloed hebben op de conditie en de algemene weerstand van de dieren. Hierdoor worden de dieren minder snel ziek of worden minder ernstig ziek in het geval van infectie.
Dit staat in het Stalboekje Pluimvee: natuurlijk gezond met kruiden en andere natuurproducten.
Het boekje is een uitgave van Wageningen UR en beschrijft een grote hoeveelheid kruiden, hun toepassingen en mogelijke effecten. Kalmoes, duizendblad, venkel en anijs bijvoorbeeld kunnen de spijsvertering bevorderen. Knoflook en kaneel hebben prebiotische functie, terwijl oregano, tijm, knoflook en hop een antibacteriële werking hebben. Kruiden zijn echter geen wondermiddel. Het gebruik van kruiden heeft een ondersteunende werking. Belangrijker voor preventie van ziekten zijn goed management, goede voeding en goede hygiëne in de stal.

De auteurs van het boekje raden aan bij te houden welke kruiden gebruikt worden, voor welke doeleinden, in welke dosering en wat de resultaten waren. Pluimveehouders kunnen voor het gebruik van kruiden zich laten adviseren door dierenartsen of voeradviseurs.

Het boekje is te downloaden via internet (http://edepot.wur.nl/50709).