Anti depressiva bij honden

16september2005
Bron: PZC / Dierenieuws
De Deense Vereniging voor Dierenartsen meldt een schrikbarende toename van honden die antidepressiva krijgen toegediend. Honden krijgen Prozac toegediend in plaats van een opvoeding onder juiste omstandigheden, zo meldt de Vereniging.
Om hoeveel honden het gaat die deze geneesmiddelen krijgen is niet bekend.
Globaal kan een drietal categorieën onderscheiden worden waarvan de hond medicijnen krijgt. De baasjes die homeopathische kruiden proberen, zij die bij de dierenarts een speciaal hondenmiddel kopen en mensen die hun eigen medicijnkastje gebruiken om hun hond kalm te houden.
Met name deze laatste oplossing is gevaarlijk omdat het vaststellen van dosering een moeilijke kwestie is. Maar ook het hondenmedicijn is geen wondermiddel, volgens dierenartsen. Volgens hen werken pillen alleen niet; de eigenaar moet ook gemotiveerd zijn om zijn hond te helpen.
De Deense Kennelvereniging vindt, dat mensen die hun hond geen goed leven kunnen bieden eigenlijk helemaal geen huisdier mogen hebben. Zij veroordeelt dus eveneens het pillengebruik. In Denemarken leven zeshonderdduizend honden en vijf miljoen mensen.
De Redactie van Dierennieuws vermeldt, dat in Nederland Clomialm vrij massaal wordt verkocht. Het product wordt gebruikt in combinatie met verdampers in het stopcontact. Het kan oplossing bieden voor honden met verlatingsangst, die langere tijd alleen thuis zijn. Verder kan het effectief zijn bij vuurwerk rond oud en nieuw. Als structureel middel is het niet aan te raden, maar kan overwogen worden als overbrugging, aldus de redactie.