Ieuw de Toilette

30maart2011
Bron: nationalgeographic.com, foto David M. Jensen
Mannetjes apen die zich wassen met hun eigen urine zouden zo weleens onweerstaanbaar voor de vrouwtjes kunnen worden. Waar mensenmannen hun after-shave moeten kopen, hebben de mannelijke kapucijnaapjes die altijd bij de hand.
Zowel mannetjes als vrouwtjes van verschillende apensoorten plassen in hun handen en wrijven de urine dan fanatiek in hun vacht. Wetenschappers hebben al diverse theorieën bedacht voor dit gedrag, varierend van regulatie van de lichaamstemperatuur tot het communiceren van agressie.
Een psychologe van Trinity University, Texas, heeft vrouwelijke kapucijnaapjes in een MRI scanner gelegd en ze de urine van zowel jonge als volwassen mannetjes laten ruiken. De hersenbeelden laten zien dat de urine sexuele signalen bevat. De hersengebieden die met reuk en voortplantingsgedrag geassocieerd worden werden meer geactiveerd door de urine van de volwassen mannen dan door die van de jonge mannetjes. Maar het is voor de onderzoekster nog niet duidelijk welke boodschap de mannetjes die zich met urine insmeren aan de vrouwtjes willen geven. Het zou kunnen dat de urine, die ook het mannelijk geslachtshormoon testosteron bevat, de sociale status van het mannetje aanduidt. In de praktijk paren vrouwtjes zo’n 80 procent van de keren met de alfa mannetjes, en deze hebben meer testosteron in hun urine.

Echt helemaal duidelijk is het doel van het insmeren met urine nog niet. Ook jonge dieren en vrouwtjes doen dit en bovendien is de reactie van mannelijke kapucijnaapjes op de vrouwelijke urine nog niet getest inde MRI-scanner.
De resultaten van dit onderzoek verschenen in het American Journal of Primatology.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0