Wrattenzwijnen in Umkhosi

22juni2011
Bron: ouwehand.nl, foto N. Gianotten
De jonge (en oudere!) wrattenzijnen in Umkhosi (het Afrikaanse deel van Ouwehands Dierenpark) genieten lekker van de modder. Waarom doen deze dieren dat? Dit zoelen in de modder (zoals dat bij varkens genoemd wordt) heeft twee redenen:
Om te beginnen kunnen de dieren hierdoor afkoelen bij hoge temperaturen. Een andere reden is dat de wrattenzwijnen zo hun huid vrijhouden van parasieten. Ze rollen in de modder rond, laten de modder opdrogen en met de droge korsten modder vallen de parasieten die op de huid voorkomen er af.
De wrattenzwijnen hebben nog een bijzondere eigenschap. Leunend op hun polsgewrichten schuiven ze over de grond terwijl ze op zoek zijn naar grassen, wortels en knollen. Door hun dikke eeltkussens hebben de dieren geen last van de harde ondergrond.

In het wild leven wrattenzwijnen in groepen. Een groep bestaat uit vrouwelijke dieren met haar vrouwelijke nakomelingen en jongen. Jonge mannetjes leven in vrijgezellengroepen, volwassen mannetjes leven solitair. Alleen wanneer de vrouwtjes in oestrus zijn, komen de mannetjes naar de groepen toe.
De naam wrattenzwijn komt van de vier bobbels, wratten, die op de kop te vinden zijn.