Tuinvlindertelling

20juli2011
Bron tekst en foto: De Vlinderstichting
In het weekend van 6 en 7 augustus vindt weer de Landelijke Tuinvlindertelling plaats in Nederland en Belgie. In tuinen worden dan vlinders geteld, gedurende een kwartier. Door deze waarnemingen door te geven ...
wordt informatie verzameld over de stand van zaken van de vlinders. De waarnemer ontdekt zo meer over de rijkdom van zijn of haar eigen tuin! Via de website www.vlindermee.nl kan een vlinderkaart gedownload worden. Dit is een handig hulpmiddel om alle vlinders te herkennen. Vervolgens zoek je een handig plekje in de tuin, bijvoorbeeld bij een vlinderstruik en tel je alle vlinders die je ziet, gedurende een kwartier. Ook de aantallen moeten genoteerd worden. De aantallen en soorten kunnen dan doorgegeven worden via www.vlindermee.nl of www.vlindermee.be.
Bloemen met veel nectar zijn belangrijk voor vlinders. Met bepaalde soorten planten kunnen meer vlinders naar de tuin gelokt worden. Dit zijn bijvoorbeeld vlinderstruik, lavendel, hemelsleutel, ijzerhard (verbena) en koninginnekruid. Ook houden vlinders erg van zonnige plekken in de tuin. In de Vlinderplanten-Top-50 staan alle favoriete planten van vlinders.

Het tellen van vlinders hoeft overigens niet alleen in het weekend van 6 en 7 augustus te gebeuren. Elke maand kun je vlinders tellen en doorgeven. De waarnemingen worden opgeslagen in een persoonlijk account. Zo kun je zelf bijhouden hoe vlinderrijk de tuin is.
Link naar Vlinderplanten-Top-50