McCords Slangenhalsschildpad

20juli2011
Bron: dierenparkamersfoort.nl
De McCords slangenhalsschildpad is een van de 25 meest bedreigde schildpadsoorten. Oorspronkelijk komen de dieren voor op het eiland Roti (Indonesie) maar daar zijn ze al lang niet meer gezien.
De McCords slangenhalsschildpad (Chelodina mccordi) heeft, zoals de naam het al aangeeft, een lange nek. Het schild is zo’n 21 cm in lengte en steekt duidelijk uit over de poten en de kop. Bij bedreiging worden de kop en de lange nek onder de schildrand gevouwen.
Er is niet veel bekend over deze schildpaddensoort. Het leefgebied zijn vermoedelijk kleine zoetwatermeren in hoger gelegen gebieden zoals rijstvelden, moerassen en irrigatiekanalen.
De McCords slangenhalsschildpadden zijn zeer ernstig bedreigd in hun voortbestaan omdat er veel op gejaagd is en wordt. Deze schildpadden zijn populair als huisdier en als voedsel. Ook wordt hun leefgebied steeds kleiner.

Wereldwijd worden er in dierentuinen zo’n 250 dieren gehouden. In DierenPark Amersfoort worden ze sinds zes jaar gefokt. Afgelopen mei kroop er in dit dierenpark een McCords slangenhalsschildpad uit het ei. Hier zijn ze uiteraard zeer blij mee. Uiteindelijk moeten er weer dieren teruggeplaatst worden in hun natuurlijke leefgebied. Maar dan moet de situatie ter plaatse wel veranderen, om te voorkomen dat deze dieren direct de kookpot in verdwijnen.

In één legsel zitten 8 tot 14 eieren. Die doen er 90 tot 120 dagen over om uit te komen. In het DierenPark is goede hoop dat er nog wel meer schildpadjes uit het ei kruipen.