Cheetahs in Whipsnade Zoo

20juli2011
Bron: zoolex.org en zsl.org, foto James Temple
In Whipsnade Zoo (UK) worden al zeer lang cheetahs gehouden. Al in 1829 werden er cheetahs gehouden en deze zoo was de eerste waarbij cheetahs in gevangenschap jongen kregen (1967). In de afgelopen 40 jaar zijn hier 130 welpen geboren.
Sinds enkele jaren heeft Whipsnade Zoo een totaal vernieuwd cheetah verblijf. Een deel van de verblijven is niet zichtbaar voor het publiek. Hier worden de dieren gehouden waarmee gefokt wordt. De verblijven bieden de mogelijkheid om dieren afzonderlijk of gezamenlijk te houden. In het wild leven de vrouwtjes solitair. Ze brengen ook alleen hun jongen groot. De mannetjes leven wel gezamenlijk. De vrouwtjes hebben in hun verblijven wel contact (zicht en geur) met de mannetjes, zodat goed gezien kan worden of de vrouwtjes geinteresseerd zijn in mannetjes (in de periode dat ze vruchtbaar zijn).

Zichtbaar voor het publiek is er een ruim verblijf met onder andere een grote rots. Deze rots is een hoog uitkijkpunt voor de cheetahs en is voorzien van warme plekken om hem nog aantrekkelijker te maken voor de dieren. In de buurt van de rots is een Afrikaanse hut gebouwd voor de bezoekers. In deze hut zit een grote glaswand zodat de cheetahs goed te zien zijn. Ook wordt in de hut uitleg gegeven over cheetahs. Bij de hut is ook een Landrover te vinden, zoals die gebruikt wordt bij veldonderzoek naar cheetahs. Whipsnade Zoo is al zeer lang betrokken bij onderzoek naar cheetahs in het Serengeti National Park in Tanzania.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0