Koala gebrul

12oktober2011
Bron: scientias.nl
Koala's zijn dieren die zich niet zo druk maken. Ze slapen veel (zo’n 18-22 uur per dag) en besteden veel tijd aan het eten van eucalyptusbladeren. Maar in de paartijd maken de mannetjes enorm veel lawaai.
Het vermoeden bestaat dat de mannetjes zo brullen en schreeuwen om vrouwtjes aan te trekken en om andere mannetjes te intimideren. Een groep onderzoekers heeft dit verder uitgezocht. De diepte van het geluid wordt bepaald door de lengte van het spraakkanaal. Een langer spraakkanaal verzoorzaakt een lager geluid. Toen de anatomie van de koala werd bestudeerd, werd ontdekt dat bij koala’s de stembanden zeer laag in het spraakkanaal liggen. Ook kunnen koala’s met behulp van spieren de stembanden nog lager in de borstholte trekken, waardoor het geluid nog dieper klinkt.
Vervolgens werd het brullen van koala’s opgenomen en werd van deze dieren ook de grootte van de kop bepaald. Dit is een goede maat voor de grootte van het dier. De grootste koala’s brachten de laagste geluiden voort. Op basis van de opgenomen geluiden werd ook de lengte van de spraakkanalen bepaald. Tot grote verrassing van de onderzoekers klonken de dieren alsof de spraakkanalen 50 cm lang waren. En dat is ongeveer de totale lengte van een koala. Op basis van hun geluid klinken de koala’s groter dan een bison! Het vermoeden bestaat dat de koala’s groter kunnen klinken dan ze zijn door andere holtes (neus, oren) mee te laten resoneren.
Met hun diepe stemgeluid communiceren de mannelijk koala’s hoe groot ze zijn.

De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Experimental Biology.