Input uit praktijk voor opstellen positieflijst

02mei2012
Bron: groenkennisnet.nl/dierenwelzijnsweb
In opdracht van het ministerie van EL&I houdt Wageningen UR Livestock Research een enquête onder de houders van huisdieren. Middels de enquête wordt inzicht verzameld in de aantallen als huisdier gehouden zoogdiersoorten maar ook wordt informatie verzameld over de behoeften van deze dieren in gevangenschap.
Al in 1992 werd in de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren gesteld dat alleen dieren gehouden mogen worden die op een daartoe vastgestelde lijst vermeld staan. Ook in de nieuwe Wet Dieren staat dit. Maar het samenstellen van deze zogenaamde ‘positieflijst’ valt nog niet mee. In 1997, 2003, 2004 en 2007 stelde de Raad voor de Dieraangelegenheden hier al adviezen over op.

Staatsecretaris Bleker van EL&I vraagt nu de betrokkenen om medewerking. Dat zijn de houders van zoogdieren die als huisdier gehouden worden, maar ook experts, opvangcentra en anderszins betrokkenen. Uit de internet-enquête moet informatie komen over de verschillende soorten en de aantallen zoogdieren die als huisdier in Nederland gehouden worden en welke geschreven en praktijk informatie er aanwezig is over deze zoogdiersoorten.

Overigens wordt niet over alle zoogdiersoorten informatie verzameld. Van de volgende diersoorten is al voldoende informatie aanwezig: paard, ezel, varken, rund, waterbuffel, schaap, geit, bruine rat, goudhamster, cavia, konijn, damhert, tamme muis, nerts, gerbil, Middeneuropees edelhert, de hond en de kat. De enquête kan nog tot 1 juni 2012 ingevuld worden. Bij dit artikel staat een link naar de site met meer informatie en met de enquête.
Klik hier om naar de vragenlijst te gaan.