Workshops Tele-Immobilisatie

22augustus2012
Bron: Jan Bos (www.tele-immobilisatie.nl)
Tele-Immobilisatie is het verdoven van dieren op afstand. In Nederland mogen alleen dierenartsen dieren verdoven. En ook de verdovingsmiddelen mogen alleen bij dierenartsen zelf op voorraad zijn en door hen toegepast worden. 28 September worden twee workshops Tele-Immobilisatie georganiseerd.
Er kunnen verschillende redenen zijn dat dieren op afstand verdoofd moeten worden. Dat kunnen wilde dieren zijn, die schade (kunnen) veroorzaken. Maar ook dieren die door particulieren of bedrijven gehouden worden moeten soms op afstand verdoofd worden. In dat geval gaat het om dieren die niet te benaderen zijn maar door een dierenarts gediagnostiseerd of behandeld moeten worden. Ook moeten sommige dieren voor een transport verdoofd worden of moet een losgebroken dier gevangen worden.

Bij Tele-Immobilisatie wordt een spuit gevuld met verdovend middel afgevuurd op het dier. Dat afvuren gebeurt door middel van een prikstok (korte afstand) of door middel van een blaaspijp (langere afstand) of een verdovingsgeweer (zeer grote afstand).

Tijdens de workshops wordt aandacht besteed aan zowel de theorie als praktijk van de tele-immobilisatie. Farmacologie van verdovingsmiddelen, veiligheid, hanteren van de verdovingswapens en oefenen op de schietbaan zijn onderdelen hiervan. Op dezelfde dag worden zowel een Workshop Basistechnieken als een Workshop voor Practici gegeven. De workshops worden gegeven door de dierenartsen Jan Bos (Ouwehands Dierenpark), Mark Hoyer (dierentuin Artis) en Peter Klaver (dierenarts/consultant voor exoten en wildlife). Voor meer informatie over de workshops, het complete programma en aanmelding kunt u terecht op de site www.tele-immobilisatie.nl