Vosmangoesten ontmoeten leeuwen

17oktober2012
Bron: zooantwerpen.be
In de dierentuin van Antwerpen is een nieuw verblijf ingericht wat door leeuwen en vosmangoesten gedeeld wordt. Dat is bijzonder, omdat vosmangoesten prooidieren zijn en leeuwen roofdieren.
Eerst hebben de vosmangoesten uitgebreid het leeuwenperk verkend. En vorige week mochten ze het grote perk in, samen met de leeuwen. Het ondergrondse netwerk aan tunnels en de 40 vluchtgaten kennen de vosmangoesten op hun duimpje, maar een verblijf delen met leeuwen blijft toch spannend.
De introductie was goed voorbereid. De leeuwen waren net gevoerd toen de vosmangoesten hun kop boven de grond staken. Leeuwin Caitlin had ze direct in de gaten. Zodra ze een stukje vosmangoest zag, nam ze een spurt. De vosmangoesten waren haar telkens te vlug af. Na een tijdje gaf Caitlin het op en ging ze rustig liggen. Leeuw Victor liet zijn dochter rustig gaan en keek van afstand toe.

Door deze combinatie van diersoorten in een verblijf moet het natuurlijke gedrag van de dieren gestimuleerd worden. Bij de leeuwen wordt zo het jachtinstinct gestimuleerd. De vosmangoesten worden waakzamer. Bij het zoeken naar voedsel moeten ze nu ook rekening houden met predators. De vosmangoesten hebben steeds de keus om zich in het grote perk te wagen (bij de leeuwen), om via de tunnels te vluchten of om in hun eigen privéverblijf te blijven. Dierverzorgers hopen dat de dieren wennen aan deze nieuwe situatie. De vosmangoesten zijn eerst een halve dag bij de leeuwen gelaten. Afhankelijk van de reactie van de dieren wordt dit uitgebreid. De eerste introductie is in elk geval goed verlopen. Op de site van Zoo Antwerpen zijn ook foto’s te zien van de introductie.