Nieuwe staart voor hagedis

12december2012
Bron: scientias.nl, foto van R. Colin Blenis
Een hagedis kan zijn staart af laten breken en later weer een nieuwe staart laten groeien. Wanneer een roofdier een hagedis bij de staart vast heeft kan de hagedis het overleven door zijn staart los te laten. De nieuwe staart is echter nooit zo goed als de oude.
Het lijkt een klein offer, een staart achterlaten wanneer je daarmee je leven kunt redden. En wanneer er weer een nieuwe staart kan aangroeien, is dit zeker een optie. Maar de nieuwe staart is lang niet zo goed als de oude staart was, toont nieuw onderzoek nu aan.
De onderzoekers keken naar de roodkeelanolis (Anolis carolinensis). Zij ontdekten dat de roodkeelanolis wel vlot een nieuwe staart aan kan laten groeien, maar dat deze geregenereerde staart geen replica van de oorspronkelijke staart is. Er zijn belangrijke anatomische verschillen tussen beide staarten. In de nieuwe staart bestaan de wervels uit kraakbeen. De spieren in deze nieuwe staart zijn ook veel langer. De onderzoekers vermoeden dat de nieuwe staart veel minder flexibel is. Door de in elkaar grijpende wervels van bot en de kortere spiervezels kan de oude staart veel fijnere bewegingen maken. De nieuwe staart is een vervanger die enkele functies van de oude staart herstelt.

Het regeneratie vermogen van hagedissen fascineert wetenschappers al langer. Ze hopen er achter te komen hoe de hagedis dit doet en welke genen hiervoor verantwoordelijk zijn. Mogelijke kunnen dezelfde genen in humane cellen dan ook aangespoord worden. En dan zou het mogelijk zijn om nieuwe spieren of nieuw ruggenmerg te laten aangroeien in mensen.
Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Anatomical Record.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0