Prieelvogels

09januari2013
Bron: nationalgeographic.com
Prieelvogels zijn bekend om de bijzondere constructies die ze bouwen om vrouwtjes te lokken. De meeste prieelvogels maken gebruik van felgekleurde en/of glimmende voorwerpen waarmee ze hun prieel versieren, maar de grijze prieelvogel heeft een andere methode.
Het prieel van de grijze prieelvogel (Ptilonorhynchus nuchalis) lijkt wat saai vergeleken bij zijn naaste familieleden. Een laan van stokjes leidt naar enkele hofjes die versierd zijn met vooral grijze en witte objecten. Hiervoor gebruikt de prieelvogel kiezels, schelpen en botjes. Maar het ontwerp is minder simpel dan het op eerste gezicht lijkt. De objecten worden zorgvuldig neergelegd waarbij de vogel gebruik maakt van perspectief. Grotere objecten worden verder van het laantje neergelegd waardoor de illusie van een vlak podium gewekt wordt. Het vrouwtje staat tijdens de balts in het laantje, het mannetje staat op zijn podium, waar hij gekleurde objecten heen en weer zwaait voor het vrouwtje. Het geforceerde perspectief kan aantrekkelijk zijn voor het vrouwtje of hierdoor wordt het mannetje beter zichtbaar. Duidelijk is wel dat de mannetjes met de meest geometrische patronen het meest succes hebben bij de vrouwtjes.

Deze manier van decoreren werd ontdekt door twee biologen van een Australische universiteit. Zij ontdekten verder dat de mannetjes grijze prieelvogels erg overtuigd zijn van hun eigen kunnen. Wanneer de biologen een opstelling veranderden om deze nog geometrischer te maken, werd dit binnen drie dagen terug veranderd door de prieelvogel naar het oorspronkelijke ontwerp.