Lentekriebels bij de reuzenmiereneters

06maart2013
Bron: overloonzoo.nl
In de vrije natuur maar ook in de dierentuinen krijgen veel dieren de lentekriebels. Zo ook in Zoo Parc Overloon. Hier werd bij de reuzenmiereneters voor het eerste een liefdevolle paring waargenomen.
De reuzenmiereneters heten Tousle en Pjuskebusk. Bijzondere namen, die beide hetzelfde betekenen. Ze heten allebei Ragebol, maar dan in het Engels en Deens. Volgens de verzorgers zou Rollebol nu een betere naam zijn. Vorig jaar zijn de dieren een aantal keren bij elkaar gezet, maar toen wisten ze nog niet zo goed wat de bedoeling was. Nu (eind februari) is voor het eerste een echte paring waargenomen.
Miereneters zijn solitaire dieren en leven dus het liefst alleen. Alleen tijdens de bronst laat het vrouwtje het mannetje toe. Ook in Zoo Parc Overloon leven de dieren gescheiden van elkaar. Het mannetje is wel altijd geïnteresseerd in het vrouwtje. Het vrouwtje is om de 21 tot 26 dagen bronstig. Wanneer ze minder gaat eten en de dieren naar elkaar gaan snuiven en ruiken is er wederzijdse interesse. Dan pas worden de dieren bij elkaar gezet. Na de eerste paring volgden die dag nog 5 paringen. De dierverzorgers zullen de komende tijd goed letten op de cyclus van Tousle (het vrouwtje). Het is nog niet bekend of deze eerste paringen succesvol waren. De draagtijd van reuzenmiereneters is 180 dagen.
De reuzen miereneters zijn opgenomen in het fokprogramma van Europese dierentuinen. Een jong in Zoo Parc Overloon zou een mooie bijdrage zijn aan dit fokprogramma.