Tabakshonden

15maart2006
Bron: Novum
Honden zijn in de strijd tegen tabakssmokkel veel effectiever dan andere opsporingsmethoden. Dat schreef De Telegraaf afgelopen vrijdag.
Van alle onderschepte illegale tabakswaar wordt 76 procent ontdekt door de tabakshonden van de douane. Vorig jaar spoorden de honden ongeveer 157 miljoen sigaretten op. Sinds de honden voor het eerst zijn ingezet in 1998 onderschepten ze een half miljard illegale sigaretten.
De illegale sigaretten die Nederland binnenkomen, worden geproduceerd in het Verre Oosten en Oost-Europa, meldt De Telegraaf. Op iedere verkochte illegale sigaret loopt de Belastingdienst vijftien cent aan accijns mis. Ook vormen de nepsigaretten een extra gezondheidsrisico. Zo zouden de gesmokkelde sigaretten tot zeventig procent meer teer en tot tachtig procent meer nicotine bevatten dan legale tabakswaar.
De cocker spaniels die de douane voor het speurwerk gebruikt, blijken effectiever dan andere methoden, zoals containerscans. Voor dit type hond is gekozen omdat ze niet erg groot zijn en daardoor ook in kleine ruimtes kunnen zoeken.